Verder is weg
Verder is weg  Welkom - Home  Verder is weg Verder is weg  Impressie boekje  Verder is weg Verder is weg  Totstandkoming  Verder is weg Verder is weg  Waar te koop?  Verder is weg Verder is weg  Links  Verder is weg Verder is weg  Gastenboek  Verder is weg Verder is weg  Contact  Verder is weg
Verder is weg
Verder is weg Verder is weg

Interview in De Gooi- en Eemlander van zaterdag 28 januari 2006

'Kwaadheid inspireert niet, rust wel'

door Hanneke Veldhuis

Hilversum - De twee zussen Siets en Clara Aeneae Venema zitten tegenover elkaar aan tafel. Hilversumse Siets haalt een glaasje water voor haar oudere zus, terwijl Clara openhartig vertelt over haar ziekte en de dichtbundel 'Verder is weg'. De zussen besloten twee jaar geleden hun creativieve talenten samen te voegen. Illustraties van Siets, gedichten van Clara.

"In 1992 kreeg ik borstkanker, maar toen ik in 2003 uitzaaiingen bleek te hebben, kreeg het boekje opeens urgentie", vertelt Clara. Het idee om samen iets te maken bestond al langer. "Soms wisselden we werk uit via de mail, maar ja, het blijft liggen h. Toen Clara me opbelde met de mededeling dat ze nu echt een boekje wilde maken, zijn we aan de slag gegaan. Ik was ervan overtuigd dat ik nu echt moest opschieten", zegt Siets met een glimlach.

In 'Verder is weg' schrijft Clara over haar ziekte, maar ook over muziek, natuur en mensen in haar omgeving. Siets maakte hierbij kleurrijke afbeeldingen. Ze vervaardigde zeefdrukken, aquarelkrijttekeningen en sjablonen. Op tafel ligt een grote map met Siets' werk. "Eerst hebben we geprobeerd of Clara de gedichten naar aanleiding van mijn illustraties kon maken. Maar dat werkte niet zo goed. Toen hebben we de rollen omgedraaid", vertelt Siets.

Siets vond het niet altijd makkelijk. "Toen ik de gedichten uit het hoofdstuk Kale Waarheid moest illustreren, zag ik daar echt tegenop. Maar toen ik eenmaal bezig was, werd het meteen een soort verwerking. Ik ontdekte dat het juist hartstikke mooi is om de positieve kanten te vertalen." De bundel is felgroen met op de voorkant een wit vierkantje. 'Verder' in rode letters, 'is weg' in het wit. De oorspronkelijke titel was eigenlijk 'Zachte groen' naar een gedicht over de zacht groene ogen van Clara's man en kinderen. Op het laatste moment bedacht Clara zich. "Ik wilde toch liever 'Verder is weg', namelijk de slotzin van het gedicht 'Hoe gaat het verder?' Dit dekte beter de lading." 'Zachte groen' prijkt toch nog in het klein op de achterkant van de bundel.

Schilderen deed Siets altijd al. Clara begon met schrijven toen ze kanker kreeg. "Mensen zeiden tegen me: ga nou eens schilderen of schrijven. Maar schilderen is niets voor mij. Schrijven wel. Ik begon eerst puur voor mezelf, om dingen te verwerken." Ze vindt de gedichten niet te persoonlijk. Ze gaan niet alleen over mensen met kanker. De dichteres richt zich tot een breder publiek. "Het boekje straalt dat ook uit. Kijk, je kunt in de ziekte duiken en je erin wentelen. Maar, andere dingen blijven ook belangrijk." Sommige pagina's ontroeren Siets nog steeds. "Iemand zei eens tegen mij: 'Clara stopte helemaal geen kwaadheid in haar gedichten. En dat vind ik zo bijzonder'." Volgens Clara inspireert kwaadheid niet. "Ik was wel kwaad. Maar voor de gedichten heb je rust nodig en bezinning. Dat is een stap verder dan kwaadheid." Dat we nog meer van de zussen Aeneae Venema horen is zeker. "We gaan misschien iets doen met ansichtkaarten. Maar daar zijn we nog mee bezig."

Verder is weg Verder is weg
  website door: ZenDesign Cairns Web Design